ZDJĘCIA

  • Jesienne szczupaki Otmuchowskie

Zaloguj się aby móc dodawać zdjęcia.



Składniki:

8 liści kapusty pekińskiej
8 plsterków bekonu
3 łyżeczki łągodnej musztardy
8 kawałków filetów rybnych po 12 dkg
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 szalotki
5 dkg masła
1/8 litra białego wina
1/4 litra śmietany

 

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską zalać dużą ilością wrzącej wody i zagotować. Opłukać zimną wodą, każdy liść rozłożyć na lnianej ściereczce, żebra płasko ściąć. Na środku każdego liścia ułożyć 1 pasterek bekonu, posmarowany musztardą. Na bekonie ułożyć rybę, posolić i przyprawić pieprzem. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę szalotką posypać rybę. Liście kapusty zwinąć tak, aby powstały ładne rolady. Masło rozpuścić, ułożyć na nim rolady jedna obok drugiej, zalać winem i dusić 15 minut pod przykryciem. Rybę przygotować do podania na podgrzanym półmisku. Do wina, w którym była duszona ryba, dodać śmietanę oraz musztardę i ugotować rzadki sos. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież