ZDJĘCIA

  • Wałpusz

Zaloguj się aby móc dodawać zdjęcia.



Składniki:

80 g ryby (filety)
3 łyżki tłuszczu
sól
SOS CHRZANOWY
10 g chrzanu
3 - 4 łyżki masła
3 łyżki mąki
1/2 śmietany Śmietany
WYWAR:
sól, cukier, cytryna

 

Sposób przygotowania:

Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec. Podlewać często utworzonym sosem. Przygotować sos chrzanowy. Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Wymieszać z gęstą, słodką śmietaną. Można dodać 2 - 3 dag masła. Podpieczoną rybę zalać gęstym sosem. Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut i zapiec. Podawać z ziemniaki. Ryby z których można przygotować potrawę: dorsz, karp, lin, karaś, szczupak sandacz.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież