ZDJĘCIA

  • Otmuchoów 12 sierpnia 2007

Zaloguj się aby móc dodawać zdjęcia.

Jelec (Leuciscus leuciscus)

Jelec (Leuciscus leuciscus) - jest gatunkiem ryb często poławianym przez wędkarzy, chodź nie bardzo cenionym. Występuje dosyć często w rzekach i strumieniach, szczególnie tam, gdzie woda jest czysta i szybko płynie. Spotykany bywa również w jeziorach, przez które przepływają potoki i rzeki. Lubi twarde kamieniste dno.

Jelce nie osiągają dużych rozmiarów na ogół dorastają do 25 - 30 cm i osiągają długość 0,30 - 0,40 kg.
Ciało jelców jest wydłużone i spłaszczone po bokach, na grzbiecie ich ubarwienie jest ciemno-srebrzyste, a po bokach srebrzyste. Płetwy przeważnie są koloru żółtego. Jelec, bywa często mylony przez wędkarzy z kleniem, lub jaziem
Młode jelce najczęściej zerują stadami, biorą praktycznie na każdą przynętę, szczególnie latem można je łowić na owady i ich larwy, pęczak, pszenice itp..., wiosną bardziej preferują żywe przynęty - larwy chruścika, lub białe robaki.
Starsze osobniki, przebywają przeważnie samotnie i żerują pod powierzchnią wody, polując na owady, dlatego z powodzeniem można je łowić na sztuczną muchę, należy jednak pamiętać, że są rybami bardzo płochliwymi, więc powinno się zachować szczególną ciszę na łowisku podczas ich połowu.
Aby z powodzeniem łowić jelce, powinno się używać bardo lekkich zestawów, cienkich żyłek i delikatnych spławików.
Gdy natrafi się na stado, warto jest co jakiś czas podrzucać trochę zanętę, aby utrzymać je na łowisku. Wędkarze, rzadko kiedy wybierają się specjalnie na połów tych ryb, ale łowienie jelców to dobra szkoła zacinania.



 


Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież