Pstrąg źródlany (Salvelinus fontinalis) - to ryba niezwykle odporna. Zamieszkuje mocno natlenione zimne rzeki i potoki górskie, jest rybą o wiele mniej płochliwą od pstrąga potokowego i nie wymaga tak jak pstrąg potokowy kryjówek, dlatego nie przeszkadza "źródlakom" melioracja rzek.
Budowa ciała pstrąga źródlanego kształtem przypomina pstrąga potokowego, lecz różni się od niego o wiele większym pyskiem sięgającym aż za linie oka. Jego grzbiet ma kolor zielonkawy, boki znacznie jaśniejsze marmurkowe z wieloma charakterystycznymi plamkami w kolorze żółtym i czerwonym. Na płetwach dolnych można zauważyć charakterystyczne białe obrzeża.
Największe pstrągi źródlane osiągają wymiar do 50 cm i 2 kg wagi, lecz najczęściej spotykane okazy to 25 cm do niewiele przekraczających 30 cm. W związku z tym, że pstrągi źródlane odbywają w tym samym czasie i miejscach tarło co pstrąg potokowy, bardzo często dochodzi do krzyżówek tych dwóch gatunków. Po skrzyżowaniu powstają tak zwane tygrysy, nazwane tak ze względu na charakterystyczne pręgi, lecz ryby powstałe z krzyżówki wyżej wymienionych gatunków są bezpłodne, często zaobserwowano w miejscach gdzie wycierają się pstrąg źródlany i potokowy nagły spadek populacji, ze względów, na to, że powstałe w wyniku krzyżówki tygrysy nie rozmnażają się, a konkurują z oboma gatunkami o pokarm. Pstrągi źródlane odżywiają się przeważnie bezkręgowcami wodnymi, oraz owadami i drobnym narybkiem. Skutecznie można je łowić na błystki obrotowe, wahadłowe, woblery, gumy i sztuczne muszki. Często doświadczeni wędkarze łowią pstrągi źródlane na spining, nawet w niewielkich strumieniach.Kiedy łowić pstrągi źródlane? Najlepszym okresem do połowu tych ryb to maj, zaczynają brać już w marcu, można je łowić także przez praktycznie całe lato, lecz z mniejszym skutkiem, ze względu na obfitość pokarmu.