ZDJĘCIA

  • Zawody z serii GP Colmic Nowa Sól Odra 2008

Zaloguj się aby móc dodawać zdjęcia.

Lipień

Lipień należy do rodziny ryb łososiowatych. Jego naturalnym siedliskiem są rzeki górskie zwane krainą lipienia. Charakterystyczną cechą lipienia jest jego płetwa grzbietowa, szczególnie duża u samców w okresie rozrodu, oraz łuski, które w odróżnieniu od łusek innych ryb łososiowatych są znacznie większe i mocno osadzone. Mają one kształt regularnych sześciokątów. W płetwie grzbietowej znajduje się 4-7 twardych promieni i 13-17 miękkich, w płetwie odbytowej odpowiednio 2 - 4 twarde i 8 - 11 miękkich. Młode osobniki są barwy srebrzystej z zielonkawym odcieniem. Dorosły lipień jest złotawy z zielonkawym odcieniem i z dużą liczbą czarnych plamek na grzbiecie i bokach. Na płetwie grzbietowej czarne plamy są poukładane w szachownicę. Jest rybą charakterystyczną dla podgórskich odcinków rzek. Występuje stadnie. Tarło przebiega wczesną wiosną, gdy temperatura wody wynosi 8 - 10 °C, na dnie żwirowatym. Samica składa 2000 - 5000 jaj. Pokarm stanowią wodne zwierzęta bezkręgowe, owady opadłe na powierzchnię wody, larwy chruścików. Lipień konkuruje pokarmowe z pstrągiem.

 

Osiąga średnio masę 0,5 - 0,75 kg. Rzadko dorasta do długości 45 cm i masy 1,5 kg. Jego mięso jest bardzo smaczne i ma specyficzny zapach. Lipienia łowimy przeważnie na muchę. Ma on duże znaczenie ze względów sportowych. Połów lipienia na muchę jest zaliczany do metod wymagających największego kunsztu wędkarskiego i najwyższych kwalifikacji.



 


Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież